Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 24/08/2006
Tematica: imigrantii români (Spania, Franta, Anglia, Germania)
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Ungaria spune "nem" muncitorilor romani
Acces online: https://old.cotidianul.ro/ungaria_spune_nem_muncitorilor_romani-14779.html



 

Tara vecina ar putea impune restrictii pe piata muncii pentru cetatenii Romaniei si Bulgariei, dupa intrarea acestor tari in UE.

 

Oana Popescu

 

Directorul general de resort din Ministerul Muncii si Problemelor Sociale ungar, Maria Lado, a declarat cotidianului "Nepszabadsag" de la Budapesta ca, "daca alte tari membre isi vor inchide granitele, Ungaria va fi nevoita sa aplice masuri de restrictie pentru prevenirea paralizarii pietei muncii". Pina in prezent, din Romania au intrat in Ungaria, in mod legal, 30-40 de mii de lucratori pe an, in special pentru constructii si alimentatie publica, iar numarul celor angajati ilegal e apreciat la peste 100 de mii.

 

Britanicii nu pot scapa de noi

 

Optiunile de care dispun autoritatile britanice pentru a reduce fluxul de imigranti, dupa modelul francez, belgian sau german (prin impunerea de cote si necesitatea obtinerii permiselor de munca), nu sint prea eficiente, informeaza cotidianul "The Daily Telegraph".

Acesta da exemplul Belgiei, care a pus bariere stricte pentru forta de munca din Polonia, Letonia sau alte state fost comuniste, dar care nu a reusit sa controleze fluxurile de imigranti. Astfel, cartierul Saint-Gilles din Bruxelles este locuit de mii de muncitori polonezi, majoritatea fara forme legale, "o strada fiind permanent ocupata de vehicule utilitare, transformate in locuinte mobile de muncitorii din Bialystok sau de instalatorii din Poznan, care vin pentru cite o saptamina", apreciaza publicatia. "Nu putem decit sa-i amendam sau sa-i trimitem acasa; nu putem retine persoane pentru ca lucreaza ilegal".

 

 

"Romanii nu stiu engleza"

 

Acelasi ziar scrie ca analistii englezi nu vad de ce romanii ar veni in Marea Britanie, din moment ce in scolile romanesti limba engleza nu este predata in mod obisnuit. "The Daily Telegraph" atrage atentia ca rata somajului e mai redusa in Romania decit in Polonia, dar salariile sint foarte mici, iar in unele zone, o treime din populatia rurala traieste din troc. Pe de alta parte, economistii britanici sustin ca Regatul Unit a avut o crestere economica superioara altor state europene, pentru ca si-a deschis piata muncii catre estul Europei.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.